Rosseta Skyrace

International Rosseta Skyrace - 4. 9. 2016
22,4 km/1740 m


Během roku jsem nenapsala jediný článek. Letošní autorskou prvotinu jsem si chtěla schovat po odběhnutí MS v srdci Kalatánska – Barrueře. Těšila jsem, že to nabouchám na trati, epicky podám na papír, a ještě dynamičtěji naklikám do kompu. Chtěla jsem vám předat atmosféru mistrovství, vylíčit krásu Pyrenejský hor, se všemi emocemi, tak jak postupně přicházejí ... Páteční vertikální kilometr i sobotní skymarathon Buff Epic Trail jsem bohužel sledovala s teploměrem pod paží v poloze ležmo. Místo kapek potu, a na MS samozřejmě kapek krve, mě skrápěly potůčky slz. Na můj zamýšlený plán, zhodnotit nejen celé MS, ale i předchozí půlrok, přípravu, závody, jsem pak už neměla ani mentálně. Lysacup, Ještěd Skyrace, Perun Skymarathon, L4L, Adrenalin Cup, vše bez mého článečku. Nebylo proč. Bylo mi smutno. Nerozveselil mě ani náš kocour, nejsilnější antidepresivní lék. Život jde ale dál!!!
Nicméně chuť běhat, a hlavně dávat tomu to „maximum“ v intenzitě, tak jako po nominaci, samozřejmě nebyla. Chyběla motivace. Pobíhala jsem si, ale chyběl „drive“, cíl, ke kterému člověk svým úsilím směřuje. Možná i proto jsem okamžitě kývla na nabídku Macka (Tomáše Macečka) ohledně mezinárodního závodu Rosseta Skyrace. Zajímalo mě pouze datum kvůli dovolené v práci. Věděla jsem jen to, že je to v Itálii a že naše náklady budou díky pozvání pořadatelů a přátel Macka minimální. Neváhala jsem. Nakonec jsme tvořili tří členný tým - Macek, Olda (Kokošek) a já a ve čtvrtek 1. 9. jsme ukrajovali cestu vláčkem a Airport Expresem na letiště. Let bezproblémový, krátký.
Od příletu až do našeho odletu se o naši pohodu starali manželé Dario a Cristina. Cristina objíždí světový pohár v běhu do schodů, tak jako Macek; Dario, dnes už závody tolik neběhá, ale je pětinásobným mistrem Itálie, a to asi mluví za vše. Přivítání bylo nesmírně přátelské, milé a tato pohodová, přátelská atmosféra trvala až do našeho rozloučení na letišti. Nesmírně vlídní, pohostinní lidé.
Přílet tři dny před závodem nám umožňuje páteční výběh, nejen předzávodní rozběhání. Dario nás plánuje seznámit s několika prvními a závěrečnými kilometry závodu. I když tady se na délkové míry moc nehraje, častěji se tady zmiňují časy úseků trasy, ne kilometry. A každý úporně lpí na svém časovém odhadu. ‘One hour and six minutes, maybe five minutes.‘ ... ‘No, no! One hour four minutes!‘
A rovněž Dariovo ‘Only walk‘ pro nás znamenalo  kvalitní trailové poběháníčko :D Seznámili jsme se s tratí a zpětně jsem za to byla opravdu moc ráda. Nicméně sobotní rozběhání před závodem plánujeme raději bez Daria :D Dozvídáme se, že večer přijíždí Remi Bonnet, 21 letá hvězda Salomonu.
Vtipkujeme, jak pokecáme u večeře a neuplyne ani půl den a všichni sedíme u jednoho stolu, objednáváme místní typické jídlo pizzocheri. Jen Remi neexperimentuje, volí těstoviny, za to dvojitou porci, přestože vypadá, že naposledy jedl loni o Vánocích. Váží asi jako já, jen je o hlavu vyšší. Ke všemu sýry, bagety, prosciutto, decentně vínko, silné malé italské kafíčko ... no zvykla jsem si rychle :D 
Sobotní den má jasný plán, sjedeme do údolí k řece, dáme přibližně sedm kilometrů volně, dynamický strečink, rovinky ... a nyní – ladit už jen mysl! Mám pocit, že to moc nepůjde, po zhlédnutí přenádherných videí z trati si říkám, zda na to mám a nebudu někde na římse brečet ze strachu z výšek ... ale já se takřka vždy před závodem cítím v rozpacích, respektive blbě :D Přesto se začínám docela těšit.

Podaří se mi usnout, vstávám nerada, ještě bych spala. Ranní klasika, příprava, na start to máme jeden kilometr do kopce, registrovaní jsme. Nakonec vyrážím na lehko bez baťůžku, v kapsičce energy tablety, magnesko, dva gely v ruce, bundička kolem pasu, voda netřeba, občerstvovaček je více než dost. Vzhledem k mezinárodnímu závodu je před samotným startem vloženo představování zahraničních běžců, v hukotu přeslechnu své jméno a ještě se od pořadatelů ujišťuji, že mám opravdu běžet na pódio po červeném koberci. Jé to je pěkné ... Cítím se trochu nepatřičně mezi top běžkyněmi, ale moc milý a hezký zážitek. Za chvíli si toto vystoupení užívá i Macek, a jakmile se nasazení běžci dostanou z pódia, už se všichni štelují pod startovní bránu. Jsem asi ve třetí řadě, hm, tady mě asi po výstřelu italští zabijáci umačkají. Hlavně se nenechat sestřelit! A o někoho nezakopnout!! A nespadnout!!! Aáááá!!!! Letíme ulicí, bez kolize, ihned do stoupání, ale v té postartovní euforii ji prosvištíme jako seběh z kopce. Velmi rychle se dostáváme z cesty na lesní houpavý trailík, ale v podstatě plynule nabíráme výškové metry. Někde to převýšení 1740 m na 23 kilometrové trase nabrat musíme. Na přibližně pátém kilometru si užívám mírný seběh, pak už nás čeká opravdové stoupání k prvnímu vrcholu Pizzo Dei Galli (2217 m. n. m.). Nádhera.
Drápu se po travnatém svahu, na úpatí hučí helikoptéra, pomáhám si občas prackama, ale ta tráva, ač vypadá hebounce jako peřinka, nesmírně kouše. Už teď vím, že to nebude dnes zadarmo. Ale zatím se cítím dobře, hlídám si dech, ať moc nepřepálím. Čím víc se blížím k vrcholu, tím hlasitější jsou diváci kolem trati, povzbuzují snad s větším nasazením, než li mají běžci drápající se vzhůru. Jsem tam! A navíc mi nahoře hlásí, že dobíhám jako čtvrtá žena. Chtěla bych se zastavit a otočit, kouknout z vrcholu na druhou stranu, která se mi odkryla až nyní ... je to nádherné, kochám se, co mi dovolí terén, mlha ve svazích pod námi. Běh mezi nebem a zemí. Prostě Skyrunning ... Unáším se tou krásou ... 


Než trpce vystřízlivím nekonečným, úmorným seběhem, kde mě jednak dobíhá mnoho běžců, kteří to valí o dost rychleji než li já, a po kterém se mě chytne jedna obrovská krize. Předbíhají mě dvě ženy. No nic, plato, rovinka a já se tu sotva plazím, nožičky se nechtějí zvedat a jedou si svou klidnou pomalou melodii. Jenže já bych raději rokenrol! Gel, magnesko, tableta, mé vše. Krize je tak veliká, že to do sebe jednoduše nasypu. Všechno najednou. No to je mňamka :D Ale pomůže to, stoupám na Cima Rosseta, druhý dvoutisícový vrchol (2142 m. n. m.), stoupání jako prase, mám pocit, že se sotva plazím vzhůru, podle tempa si říkám, asi pořád krize, ale tady se už všichni plazíme stejně. To mě trochu uklidňuje. Ale je to boj. Moc dobře vím, že se pohybuju pocitově tak nějak na hraně toho, co to moje tělo je schopno akceptovat. Nahoře jsem kolem dvou hodin, v posledních pasážích si pomáhám řetízky. To bylo pěkné. Ale to pěkné taky okamžitě skončilo. Nejsem zrovna svěží a přede mnou asi osmi kilometrový seběh dolů. Valím, co zvládám, ale je znát už nyní(!), že toho mám celkem dost. Zpětně si tento úsek seběhu už moc nepamatuju. Nožky tak nějak dopadaly na chodníček sami od sebe a má mysl mě přesvědčovala, že je to už jen kousíček. A druhý kousíček. A třetí kousíček ... Nevím moc jak, ale přežila jsem seběh k chatě, kterou už znám z našeho čtvrtečního výběhu. Ano, už „jen“ pár kilometrů. Nevím, jak to přežiju. Zbývá posledních pět kilometrů, převážně dolů a já toho mám vážně dost.
Běžím dál. Nekonečná muka, těžce dýchám, a nejenže brutálně funím, ale už i regulérně hekám. Co tady dělám? Nikdy více! Italové nás pozvou na mezinárodní závod s full servisem, pohybujeme se v kolektivu hvězd mezinárodních týmů, užiju si představování nasazených běžců na podiu a já se tady přibližně dva kilometry do cíle potácím, nohy plácám před sebe, odpočítávám každý metr, každý krok. Předbíhá mě jedna borka, chci zrychlit, chytit se jí, ale nejde to, tělo mě už neposlouchá, jede nadoraz. Nožičky mi daly pápá ... Těžce strávím další metry. Asi tady umřu. Kilometr do cíle a já se začínám motat. Gel v ruce nemám a na to, abych vytahovala energy tabletu ze zadní kapsy kraťas už nemám energii ani morál. Chci to jen mít za sebou. Tělíčko mi taky dává pápá ... Vidím schody, bože schody!!! Trailové, dlouhé, není jich moc, poslední malé stoupání před cílovou rovinkou. Nedá se. Určitě umřu tady. Motám se, chytám se zábradlí, skupina tří Italů řve ‘Go, Go!‘ Plazím se a asi vypadám tak moc špatně, že mě jeden Ital tlačí do zad a pohání mě vpřed. Už i mysl mi dává pápá, protože ze sebe vytáhnu ‘I´m O.K‘. Popravdě si přeji, aby mě potáhli všichni tři najednou. Jsem nahoře, poslední travnatá rovinka, přesto nejsem schopna překonat nepatrné, nicotné 1% „stoupání“ a rozběhnout se. Konečně mírný seběh, 25 metrů do cíle, běžím, až se divím! V čase 2:53:24 protínám cílový koberec jako 8. žena, 10 minut za Oldou, 13 za Mackem. Okamžitě se svalím na plastovou židli po pravé straně. Sedím, zírám před sebe, jsem totálně promáčená, přesto se polívám vodou. Hůř už vypadat nemohu, tak je to vlastně jedno. Zdravím se s Mackem, sdělujeme si dojmy, ale jsem úplně prošitá. České prosciutto po italsku. Pořád nabírám síly v pozávodní odpočinkové zóně, sedím tam určitě nejdéle ze všech. Čas pod tři hodiny, jo to beru, víc jsem tam nechat nemohla, leda, že bych tam zůstala navždy. 
Nevím, ve kterém závodě jsem naposledy odevzdala vše, tak jako tady. Možná v Chamonix 2014. I proto jsou asi zahraniční závody obrovskou zkušeností, v ČR se asi nedokážu natolik zmáčknout, prodrtit na dřeň. Ale určitě je třeba zmínit, že právě Skyrace, pro svoji velkou intenzitu na náročné trase a pro rychlost nejen výběhů, ale hlavně seběhů, mi typově sedí méně, než li Skymarathon. A i proto jsem teď tak zničená. Začínají mě brutálně pálet paty, už cítím ty puchýře. Daň za poslední seběh přichází poměrně rychle. Konečně odpajdám na stranu a pro změnu se svalím na travičku, zatímco Olda s Mackem vyklusávají.

Do místa našeho ubytování jsem schopna klidně doklusat, i když jen po špičkách. Ale jde to. Nohy začnu cítit až druhý den během našeho dopoledního výletu před odletem. Při sestupech neposlouchají a jen tak sebou plácají, koordinace nulová. Ale cítím se krásně, koukám do hor, do skal, z kopců, toužím tam ještě chvíli zůstat, nechce se mi zpět a nechápu, že tady v tak hezké oblasti někdo jen tak bydlí. A „obyčejně“ žije. Chci taky. 






10 komentářů:

  1. Teda Deni smekám, to je nejvíc nejnádhernější článek v historii našeho webu, fotky i video úplně dokonalé, dost mi to připomnělo Sapadu, skajrejsy to je fakt nejvíc! Přeji ať ti to stále tak běhá a aby držela forma a zdraví i při Lysacupech, tvé body se fakt budou hodit.
    Stoša

    OdpovědětVymazat
  2. Ten 60-nik, co dobehl par sekund pred Tebou, se snad musel vznaset! ;)
    BOBika

    OdpovědětVymazat
  3. Deni, napsala jsi to vážně s citem a hloubkou! Je škoda, že teď nepíšeš častěji. Ale možná i díky tomu je tenhle článek tak niterně napsán. Gratuluji ke skvělému výsledku. To MS si dopřeješ příště!

    OdpovědětVymazat
  4. Deni, článeček jsem v rychlosti přečetla už v útery, ale dnes jsem si ho znovu vychutnala v klidu a hltala jsem každé slovo. Prostě krása. Obrovská gratulace!!! Přeji Ti, ať se Ti vyhýbají všechny zdravotní problémy a splníš si další cíle. Lenia

    OdpovědětVymazat
  5. Nad krásou závodu, hor a v celkovém pohnutí z nááádherného čtení jsem ztratil slova. Umíš rychle běhat a krásně psát! Díky!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak nádherný a kouzelný článek mé nejkrásnější, nejúžasnější, nejdokonalejší a nejrychlejší sestry ♥ ♥ ♥
    Piš častěji!!! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juuu tolik hezkých slov od Mého lepšího já, celá se červenám ;)
      Deni

      Vymazat
  7. Díky všem za tak boží komentáře, jsem v rozpacích a úplně nejvíc potěšena! Ani jsem netušila, že můj článek je tak hezký :D Mi připadá docela "v normě" ;) Psal se mi ale rychle, dobře, mysl byla ještě stále zahlcena dojmy, zážitky, emocemi ...
    Deni

    OdpovědětVymazat
  8. Ty máš někdy depku? :-O Úplně z tebe "crčí" sebevědomí, jako vždy :D. "I´m O.K" :D Fajne jak cip. V takovém stavu tě na závodech vidět není, takže by to bylo zajímavé vidět tě na živo ;-) Ale kurec dobře ty běháš děvucho a ještě máš před sebou minimálně 10 let růstu.

    OdpovědětVymazat
  9. Deni...to je nádhera...jako bych tam běžela s tebou.Parádní článek😀 Držím palce,ať ti příště vyjde i to MS😀

    OdpovědětVymazat