Fyzická zátěž při LC

Fyzická zátěž při Lysacupu

Lysacup se stal fenoménem, je to krásný etapový závod, který když jednou zkusíš, nechceš jinak. Běhám ho s naší partičkou taky, už druhý rok, pravidelně čekám na výsledky, počítám body, popichuju Fialové Kobry, naše největší týmové soupeře a kamarády. Mluvím o LC s lidmi, kteří si klepou na čelo – proč to děláš? Sami to znáte a blbě se to vysvětluje – bo je to dobré, krásné!
Když neběhám, jsem normální – pracuju, užívám si dětí. A protože jsem lékař , léčím lidi ;-) a taky se věnuju sportovní medicíně, zátěži, tréninku a sportovním vyšetřením. Sleduju tepy, kreslím grafy a vytvářím tabulky. A taky si každý závod říkám: hlavně ať se dnes něco nestane, ať se všichni zdraví vrátíme dolů. Ano, bojím se nějaké nepředvídané události, kolapsu, nedej Bože náhlé smrti. Vzhledem k tomu, že každá etapa je fyzicky náročný výkon, který většina z nás běží v tepové zóně submaximální až maximální, kolem 90-95% maximální tepové frekvence, tak se zde zvyšuje riziko kardiálního selhání nebo přímo náhlé smrti, kterou známe třeba z denního tisku a ze zpráv při úmrtí sportovce přímo „ na trávníku nebo na ledě“ . U mladších jedinců se tak může projevit následek např. hypertrofické kardiomyopatie nebo srdeční vrozené vady - rekreační sport u zdravých však přináší jen minimální riziko náhlé smrti z kardiálních a cévních příčin. Riziko stoupá s věkem od 30 - 35 let, tzn. kategorie masters, a náhlou smrtí se může projevit ischemická choroba srdeční, vysoký krevní tlak nebo arytmie. Největší riziko je tedy u „starších“ běžců nad 30 let, kteří nesportují pravidelně a chtějí se třeba zrovna při Lysacupu vrátit do své původní sportovní formy. Riziko náhlé smrti z kardiální příčiny u delších tratí v kateg. masters je 1:15 000 - 1:50 000 účastníků závodu NA JEDEN ZÁVOD, významně více u mužů. Nikdo nemůže nikoho nutit k nějakému vyšetření, ale myslím si, že je dobré vědět o tom, že existuje možnost nechat se vyšetřit. Hlavně to platí pro onu kategorii masters, nebo pro ty, kteří mají nebo měli subjektivní potíže – bolesti na hrudi, dušnost, nebo někdy zkolabovali. Je vhodné si nechat udělat základní odběry, zátěžové testy, EKG, změřit krevní tlak.
Toť vše, co jsem měl na srdci. Zdravím všechny lysacupisty a těším se na sraz zítra u hotelu Bezruč.

MUDr. David Koudelka
http://www.bovzscck.blogspot.com/
Ostrava 6.12.2008, 20:08

3 komentáře:

  1. Zdar, úplně nás při čtení tvých řádků zamrazilo.. myslím, že kategorie "dědků beskydských" alias masters, kterých je ve vašem týmu většina, by potřebovala řádně proměřit a prošťouchat, ale aby vám pak nezakázali startovat!! Good luck zítra. Zuza

    OdpovědětVymazat
  2. Nazdar, tak v tom případě my (a tím myslím sebe, Bobiška, Honzu a Martina Kotka) máme pro tenhle rok základní vyšetření splněna. V červnu jsme byli na zátěžových testech, EKG, meření tlaku ... a dopadli jsme výborně. Jen u některých vyšetření "prokázalo", že jsou plešatí dědové ;-). Péťa

    OdpovědětVymazat
  3. vtipálci jedni šikovní zdraví! teď už nám zbývá jen bodovat a porážet Kobry. já to psal hlavně pro ty nepoučené a nevyšetřené, kteří možná někdy navštíví náš blog, aby věděli, co nás všechno čeká ;-)
    vás vyšetřené chválím :o)

    OdpovědětVymazat