Magický Krakov - 15. 5. 2016

Týden zakončený Krakovským maratonem a začínající pondělkem 9. 5. 2016 byl pro mě průběžný už od pondělí. V pondělí kulaté narozeniny a poslední přípravy na úterní habilitační přednášky, v úterý samotná habilitace, pak jsem se trochu vzpamatoval a v sobotu hurá do Krakova na nedělní maraton. Do Krakova jsme jeli třemi auty ve složení já, Lenia, Peťka, Honza, Martin, Django, Orel, Pája, Bob, Kačenka a Elenka. V Krakově jsme našli náš hotel a na recepci ukázali mezinárodní rozhled i schopnost naslouchat, protože jsme plynně komunikovali v angličtině, polštině, češtině i němčině a přesto jsme se dokázali ubytovat. Zašli pro startovní čísla, snědli těstoviny své i těch, kteří měli běžet a nakonec vůbec nepřijeli, a prošli se po městě. Pak jsme dlouze hledali restauraci a když jsme ji našli, tak jsme pili a jedli až do večera. Následoval ještě míting u mě na pokoji, kde jsme vše domluvili a následoval odchod do vlastních postelí a spánek, který aspoň mě dost chyběl celý týden.

V neděli ráno jsme se sešli u recepce a našla se dokonce i Míša a Oli, které sice přijely se svým pánským doprovodem již v sobotu, ale měly svůj program i s pány. ;-) Pak následovala cesta na start, předstartovní protažení, předstartovní focení a předstartovní zimečka. A v devět hodin následoval START.

Maraton v Krakově je dvoukolový. Probíhá se centrem města kolem hradu, hodně úseků se běží kolem Visly a hlavně je fakt dobře zorganizovaný. Občerstvovačky jsou krásně dlouuuhé, je tam všeho dost a pořadatelé to ochotně nabízejí. Tedy až na sůl, ta je v Krakově nad zlato. :-) A hlavně jsou v Krakově výborní fanoušci a skvělé kapely, které mi hodně pomohly. Když už jsme u fanoušků, tak chci zmínit i naše. Přes SMS nás podporovali Koudy, Ivon a Ulča. Můj speciální dík patří Deni za její dárek - motiv z Malého prince a heslo "s vírou, nadějí a láskou ve věci příští" - který mi poslala, mě hnal dopředu celou dobu až do cíle. A hlavně mě hnal Martin, který mi dělal prvních 35 km parťáka a vodiče. A byl naprosto skvělý! No, a na trati byla hlasitou podporou Kačenka a Jarek, který vyjel v půl čtvrté ráno na kole a nečekaně se objevil na trati, vše vtipně glosoval, fandil a točil. Dalšími fanoušky v Krakovských ulicích byly Oli a Míša.  

A teď něco k našim závodníkům:
Vzadu nás jistil Orel, který to nakonec zvládl, doběhl do cíle a byl jen o pár minut horší než naše Deni na Perun SkyMarathonu, který se běžel 7. 5. Vzhledem k tomu, co vše v sobotu snědl a vypil, to považuji za neskutečný výkon!

Stabilní výkon podali Django a Bob a i přesto, že na trénink neměli moc času, to v pohodě doběhli v pěkném čase.

Peťka běžela svým klasickým stylem na design "vystrčený zadeček, předkloněný hrudníček" a do cíle doběhla v pohodě, zcela odpočatá a plná svých ostrých vtípků.

Parádní vstup do závodu předvedla Pája. V druhé části ji potrápila krize, ale i tak dorvala maraton ve skvělém čase, za který zaslouží hluboké uznání!

Díky Martinovi preciznímu vedení jsem dobře běžel i já, i když mi to vydrželo jen 35 km. Pak už přišla krize, křeče, vyčerpání. Spasilo mě až povzbuzování kapely na 38. km a pak čokoláda na 40. km. Čas pod 3:30 to nakonec nebyl, ale i tak mám krásný osobák, který bych vůbec nečekal.

Martin měl před maratonem dost zdravotních obtíží, a tak na nějaký pro sebe excelentní čas nemyslel. Nakonec ale všem ukázal jaký je závodník. 35 km mě skvěle tahal a když jsem odpadl, tak dokázal zcela bezpečně zaběhnout pod 3:30. Prostě běžecký suverén.

Honza se pokusil dát maraton pod 3:00, ale poměrně silný vítr mu to nedovolil. Krakovský maraton je krásný, ale trať kolem řeky má své nevýhody. Prostě tam fouká. Honza sice pod 3:00 nedal, ale stejně ukázal, kdo je týmová jednička. :-)

A jako poslední si nechávám Leniu. Na startu do toho práskla a vydala se s Pájou vpřed v zatraceně rychlém tempu. Pak sice trochu tuhla a kolem 33. km jsem šel s Martinem dokonce na chvíli před ní, ale v neděli byl Krakov její. V závěru přepnula na vyšší obrátky a konečně to dokázala. Dala maraton pod 3:30. Byl to prostě Lenin MAGICKÝ KRAKOV!


Výsledky

4 komentáře:

  1. Berďo, super článek, zasmála jsem se opět...díky za zprostředkování atmosféry! O veselé historky jistě nebyla nouze, už se těším na pátek! A jste fakt dobří a tobě ještě jednou gratulace k tolika úspěchům nejen běžeckým!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Berdíku díky za článek a připomenutí atmosféry v Krakově. Všem i díky za podporu. Množství sms před i po závodě od našich kamarádů mě hodně potěšilo a Jarynek, který přijel do Krakova na kole nás natáčet mě totálně dostal.
    Musím ale říct, že radost z krásného osobáku je teď vystřidána velkou únavou, bolestí plantární fascie a přemýšlením, co dál (hodně práce, přibývající věk, zranění, kde je ta hranice,aby měl z toho člověk radost a pod) Nevím, jestli jste tento stav zažili. Doufám, že jde jen o únavu a rozmrzelost, že nejde teď běhat´. Tož se možná přidám k Jarynkovi na kolo, začnu Vás fotit a natáčet, budu dělat dobrovolníka na závodech atd. Hned začnu na čtyřlístku, kde pravděpodobně mým stanovištěm bude Kykulka.
    Jinak gratulace Berďovi nejen k osobáku maratonskému, ale i k dalšímu posunutí profesnímu. A nesmírně si toho vážím neboť jsem dnes byla s Míšou na obhajobě disertační práce a řeknu Vám, že to teda vůbec jednoduché není.
    No a dnešní den je i jinak úspěšný ( tož trochu se musím pochlubit ) - kromě PhD titulu Michala, Danč zvládla biofyziku na medině a Luki se dnes upsal Vítkovickému florbalu na nějaké další období.
    Tak ať jsme hlavně zdraví, gratuluji i ostatním maratomcům a těším se na pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenio, odpočineš si a bude zase líp. ;-) Po skvělém výkonu máš nárok na pořádný odpočinek! Tak si dej oraz, v pátek to rozjedeme. :-) A jinak gratuluji Michalovi k PhD! Vím jakou dřinu to dá. :-) A gratuluji i úspěšným dětem.

      Vymazat
  3. Parádní článek! Ještě jednou gratuluji vám všem běžcům i Berďovi a Míšovi za jejich pracovní úspěchy, kloubouk dolů.
    Leni, plantou se netrap, snad to brzo odezní a když by to přetrvávalo, věřím, že se najde cesta k uzdravení, jako u mne a Honzíka ... Věřím, že to bude dobré!
    Těším se v pátek! :)

    OdpovědětVymazat