Štěpánský běh Porubou 2011

Kdy: 26/12/2012
Kde: okolo Poruby
Kdo: Poky, Stoša, Keňan, BOBika, Jarek, Berďa, Malča a servismani Kačenka a 1/3 PokyTeamu (mamka)

Začnu poněkud netradičně, odbočkou k našemu blogu. Psaní článku/-ů se stává totiž zajímavou hrou. Jde o to, kdo po závodě osloví nejdříve jiného spoluběžce se slovy "Napíšeš článek ...". Místo teček si mužete doplnit v podstatě cokoliv - smailík, vykřičník, otazník, rýpavou poznámku apod. Tímto se vyslovitel zbavuje odpovědnosti psát a pokud má v okolí pár svědků spoluběžců, je osud osloveného de facto zpečetěn. Většina se hájí tím, že nemá čas. Další by možná psali, ale jejich účast na závodech je buď mizerná nebo v textu nasekají tolik chyb, že místo pochvaly za napsání článku sklidí více "ovoce kritiky" než zemědělec specialista.
Co si budeme nalhávat - pokud nemáte dáno, není PSANÍ časově levnou záležitostí. Když se podívám na autorství článků, vedu s takovým náskokem, že bych snad nemusel psát i několik let. Některé mé články sice nejsou až tak o psaní textu - jsou v nich např. mapy, odkazy či jiné zajímavosti, ale to jim neubírá na časové náročnosti. Konkurentem je mi pouze Koudy, který je v podstatě spisovatel-profesionál. Já píšu obyčejně, on dialektem či nářečím (?) a často ve verších. Já jsem vydal pouze diplomku, on minimálně totéž plus básnickou sbírku. Dohromady máme vice než 50% článků a přesto má někdo pocit, že tady asi málo přispíváme ... Toliko úvodem k zamyšlení a případným předsevzetím pro rok 2012.

Podle termínovky to nevypadalo na špatnou účast. Nečekaně se na startu objevil Malča, naopak Twins jsou stále nezvěstné. :( Někteří již na startu avizovali, že si to pouze radostně vyklušou (není přesná citace) s Berďou - že Keňane? Počasí bylo sice poněkud vlhké (v noci pršelo), ale vzhledem k nějakým +5st. nebylo po sněhu a ledu téměř ani památky. Navíc ani moc nefoukalo, ale i to málo vánku dokázali někteří spoluběžci zdatně přežívat schovaní za jinými běžci (že Keňane?!).
Nějakým nedopatřením jsem se ocitl přímo na startovní čáře. Na poslední chvíli mě z ní však odsunul Marek Zeman, takže jsem se uklidnil. Jak už to tak bývá, po výstřelu se všichni vyřítili z kopce a pole se začalo rychle natahovat a trhat. Vzhledem k mé startovní pozici i pomalejším začátkům jsem byl nějakou dobu předbíhán a mohl si tak prohlédnout závodníky na špici. Kupodivu si to moc lidí nezkracovalo, alespoň kolem mě. Opět se ale našel neználek, který si před odbočováním do Francouzské naběhl úplně do prava a pak se snažil překřížit běžeckou "dráhu" tak, aby si zatáčku doleva mohl zkrátit po trávě. A protože si to usmyslel na mé úrovni a já si to zkracovat nehodlal, ještě u toho blbě pindal ...
Poky proběhl kolem tak rychle, že jsem ho ani nezaregistroval. Wiatr hadra. Stoša byl na dohled, ostatní byli netradičně za mnou. Čekal jsem, že se se Stošou budu držet více, ale velmi dobře vyladil a u OD Tesco jsem ho již sledoval z pěkné dálky. Napadaly mě myšlenky, že to zase přepálil, ale po kontrole TF je vystřídaly obavy, zda jsem to nepřepálil já. Každopádně dneska mi ukázal záda jen na chvíli a zmizel. Za to na mé se někdo díval celý závod, že Keňane? Trať pěkně ubíhala, servismani fotili a ochotně nabízeli pití, které jsem nepotřeboval - tímto jim děkuji! Při stoupání ke Globusu jsme vytvořili kompaktní trojici: Verča Jerglíková a já vedle sebe, na záda nám dýchal kdo jiný než Keňan! Společně jsme pak stahovali Josefa Kvitu (MK Kopřivnice) a staršího Kociho. Toho jsme doběhli až u přeběhu Opavské. On se vydal rovně za běžcem před sebou, my po značené trase jako každý rok. Seběhli jsme se za kolejema s tím rozdílem, že on měl najednou k dobru několik desítek metrů. :( A tak jsme stahovali znovu. Na dohled byla i Adéla Esentiérová. Závěry však nevypouští - spíš naopak. A tak se všichni "mačkáme" z posledních sil. U "sesteráku" nás mohutným, originálním a nezapomenutelným povzbuzováním žene do cíle fialovice Ironman - díky! Pak přichází oblouk, krátká rovinka a finišové stoupání. Cítil jsem, že to na nějaké sprinty do kopce moc nebude, a tak jsem se snažil předběhnout Kociho a co nejvíce se mu i ostatním pronásledovatelům vzdálit. Předbíhací manévr se povedl, vzdalovací nikoliv. Kousek před cílovým stoupáním mi to Koci vrátil a za ním se přehnal někdo v našem dresu. Ano, opět Keňan! Naštěstí jsem mu dělal výtečného vodiče, na trase mu ušetřil dostatek sil a tak Kociho porazil. Ze zadu však začaly doléhat zvuky dalších běžců a tak jsem nesměl polevit. Až v cíli jsem zjistil, že zvuky vydával další souputnik - Jarek.
Trochu zvláštní příchuť měl závod pro Pokyho, který běžel v jedné z čelních skupinek. Jejich "orienťák" na sídlišti vedl k cíli oklikou, a proto se z medailových ambicí bohužel nemohl radovat. Dokonce doběhl až za Berďou. Ale běžel pěkně! ;) Podle GPS nějakých 16 km.
Spousta z nás si zlepšila osobáky, v tombole jsme taky něco vyhráli - takže nám nezbývá, než se těšit na další ročník! :)
Všem je jasné, že soutěž o psaní článku jsem vyhrál já. A kdo "vystřelil"? No přece Keňan! Provázel nás krok za krokem celým článkem a závěrečné věty mu budou patřit rovněž. Ačkoli to tak možná nevypadá, vůbec se na něj za nic nezlobím, ani nejsem naštvaný. Ostatně mi nic neudělal. Jen mě porazil, což není nic nového. ;) V cilí mi složil navíc pochvalu! Takže Keňane - ať Ti to v roce 2012 pěkně běhá, ať vyhraješ sázky a zaběhneš nějaký pořádný čas na maraton!!!

Výsledky: TJ Liga 100
10/018 0:54:53,0 Stoša (pořadí v kategorii/celkově)
09/031 0:57:23,1 Keňan
19/033 0:57:28,9 BOBika
10/034 0:57:35,1 Jarek
29/055 1:02:29,3 Berďa
20/071 1:03:13,3 Poky
48/109 1:15:47,4 Malča


Foto: VZS, Lašský běžecký klub, MK Seitl,

7 komentářů:

  1. Bobe, parádní článek, hned mi ten pracovní den ubíhá rychleji a líp. Graulace všem k osobáčkům a krásným časům. Majda

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, Bobe! A díky za fotky.

    Berďa

    OdpovědětVymazat
  3. Kaca rikala, ze je to moc dlouhe ... tak snad ne moc a ne nudne. ;) BOBika

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkně Bobe. Krásné časy borci, tedy až na Malču. Budu muset potrénovat ať příště na vás stačím :). Poky

    OdpovědětVymazat
  5. Ale Bobe, co ti Kaca rika v loznici, tu snad psat nemusis. :-)

    Berda

    OdpovědětVymazat
  6. Milý Bobe, myslím, že to bylo naposled, co jsem měl možnost šetřit síly za Tvým dlouhým tělem. Vzhledem k Tvé raketově rostoucí výkonnosti Tě už v závodě asi nezahlédnu. Tak se nezlob, že jsem si to chtěl ještě užít...Jo a příště udělá zápis třeba Keňan
    Martin

    OdpovědětVymazat
  7. Hlásí se nezvěstná Denisa ;))
    Krásný článek, parádní časy, perfektní výsledky!!! úžasní jako vždy ;)

    Deni

    OdpovědětVymazat