Ostravský maraton 2014

Na OM jsem se přihlásila již v srpnu. Brala jsem to jako druhý maraton v tomto roce a ještě doma. Navíc se přidala má dcera, která si chtěla vyzkoušet půlku. Nicméně v týdnu před závodem přišly pochybnosti. Trochu knedlík v krku, mírná rýmečka, navíc víkend předtím jsem pochodila po Korutanských Alpách,v práci napilno a k tomu ještě 3 týdny po B7. Kdyby nebylo dcery, možná bych se ani na start nepostavila. V sobotu ráno ale už známé pocity nervozity s pevným rozhodnutím vyběhnout. Jako obvykle lehce přepálený začátek, nicméně se mi běželo dobře a pořád to nějak šlo. Cítila jsem se dobře i v druhém i třetím okruhu. Čas po třetím  okruhu mi dokonce napovídal, že kdybych to udržela, mohla by padnou hranice kolem vysněných 3:30. Ovšem čtvrtý okruh byl doslova protrápený. Nohy vytuhly, začaly bolet kyčle,třísla a zadní stehenní svaly a byla jsem ráda za cíl, kde už na mě čekala dcera a mamča.   
Čas 3:36:19 - v celku spokojenost a vzhledem k menší kvalitě účastníků a obecně nízkému počtu maratonkyň, mi toto stačilo na celkové třetí místo a první místo v kategorii. Dokonce jsem si odvezla i nemalou finanční odměnu. Pro mě fajn sobota i z hlediska dcery. Vyzkoušela si půlmaraton s časem 2:11:53 a doma prohlásila, že už ví do čeho jde a příště to bude lepší ( tak jsem zvědavá jako dlouho to vydrží ).
Martin sice s výkonem moc spokojen nebyl, ale jeho  čas 1:35:15 je úžasný. Peťka bojovala myslím trochu s únavou a doběhla s časem 3:51:07 a Lenka členka dělala zkušeného vodiče manželovi ( jeho první maraton) a ruku v ruce proběhli společně cílem v čase 4:23:36.
Náš tým doplnil Berďa, který byl účastníkem štafety a Niki na koloběžce.
Stran OM určitě jde vidět posun. Počet účastníků vyšší, organizace slušná, webové stránky lepší,trasa po problémech s úředníky dobrá. Obecenstvo sice bylo z větší části rómského původu, ale ke mě byli slušní, dokonce i fandili. No a cizinci aspoň poznají Ostravu. 
Den byl zakončen vyhlášením v Karolíně, což se mi také líbilo. Pokud bude tento trend, mohla by Ostrava patřit mezi kvalitněji obsazené závody ( pouze 9 maratónců bylo pod 3 hodiny).


   
   

7 komentářů:

  1. Na Tvoje výkony by se dalo sázet. Spolehlivost, rychlost. A nesnižuj váhu svého "bednového" umístění. Počet startujících žen byl letos takřka dvojnásobný oproti minulým letům!!! Takže Ti gratuluji a doufám, že těch úspěšných matonkyň z rodu "Hájkových" bude více. Začátek skvělý. Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, Lenia je hvězda! :-) Vím to moc dobře. :-) Berďa

    OdpovědětVymazat
  3. Vy jsete ale KOCKY, holky! A jak vam to beha!!! :D Kde jaky kocourek by tak chtel take behat! ;) Ja myslim, ze pristi rok bude meta 3:30 hromadne padat! Verim, ze ji pokoris nejen Ty, Lenio, ale take Berdik, ja a pripadne i nekdo dalsi.
    Co se tyce webu OM, moc bych neprechvaloval. Je tam videt jisty posun, ale kdyz jsem se chtel podivat, kudy jste to nakonec bezeli a co vubec znamenaji mezicasy (ktery km?!), dostal jsem se v podstate jen na vysledky. :( Nebo jsem slepy jak patrona?!
    BOBika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó Bobe, chyb by se našlo strašně moc a já nikoho nechválím, jen srovnávám...Především by musela být jiná trasa . Já jsem se dozvěděla, že byla několikrát měněna a byly snad neustálé dohady s úředníky a dopraváky a vysoká cena za uzavření silnic. Je to ale i věc města ev. i termínu ( ve všech větších městech je maraton v neděli ) Proto byla i několikrát stahována z webových stránek. Nicméně před startem tam definitvní trasa byla. Trasa vedla především Bohumínskou a Cihelní, kde opravdu obyvatelstvo je rómského původu a ne všichni měli dobré zkušenosti s nimi. Beru ten posun ve srovnání s loňskými ročníky. Absolvovala jsem OM v r.2012 v Běláku, kde např. musel být start odložen pro nestíhání při registraci, byla jsem i v r. 2011, kde byly okruhy přes Komenského sady ( 7 okruhů,což také nevidím jako šťastné ).V r. 2012 jsem byla na bedně a vyhlašování jen s těmi,co vydrželi zůstat a opravdu nás bylo málo. V Karolíně aspoň trochu lepší úroveň. Mezičasy byly jinak po čtvrtce. Mě osobně chyběly kilometrovníky, ty nebyly vůbec a musím zkonstatovat,že holky na občerstvovačce na náměstí byly totálně neschopné. V podstatě sis vše musel brát sám ,žádné podávání ... Prostě jen srovnávám a myslím si, že tu jsou lidi, kteří mají zájem o zlepšení. No ale běháme pro radost, no né !!!!

      Vymazat
    2. Máš pravdu, Bobe. Mapy už na webu nejsou. Posun oproti minulým letům je, s tím souhlasím s Leniou. A vesměs k lepšímu. Jen se vážně bojím, zda se dá udělat opravdu dobrý závod bez podpory města. A ta zatím není. Ale možná bychom mohli pořadatelům příští rok trochu pomoci. Třeba by se jim nějaká pomoc spřáteleného oddílu šikla. Co říkáš, prezidente? :-)

      Vymazat
  4. Leňo jsi rotvajlerka! Takže jednou s dcerou půjdeš nějaký horský ultramaraton, jo? Hlavně ji to ted neříkej, ať ji nevyplašíš ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Lenio tak budu zvědavá na tvůj čas na PIm 2015. Tam to pod těch 3:30 půjde, to je jasná věc :-) Jinak já mám na trasu OV maratonu dost kritický pohled. Pokud bude příští rok stejná, maraton v Ostravě stopro nepoběžím. Budu vám radši hlídat věci :-)

    OdpovědětVymazat