Ostravský maraton, půlmaraton, štafeta :-)

Bělský les, 22. 9. 2012

Velmi časné vyplnění kolonky v termínovce o naší účasti poukazovalo na to, že ani letos nebude VZS na Ostravském maratonu a trati poloviční vzdálenosti chybět.
Letošní ročník se nekonal po vzoru předešlých v okolí centra Ostravy, letos nás mimořádně čekalo několik okruhů Bělským lesem. Opravdový borci maratonci (Wiatr, Stoša, Poky, Lenia, Keňan) prosvištěli lesem 8x, poloviční borci půlmaratonci (Deni, Berďa a já) zdolali 4 okruhy. VZS se ukázalo nejen na těchto dvou distancích, borbi Bobici se blýskli ve štafetách :-). Kačenka propůjčila svoje běžecké schopnosti ve prospěch FNO - Fyzio teamu, Bobik i přes nachlazení zabojoval a svým výkonem pomohl Gymnáziu Ostrava-Hrabůvka ke krásnému čtvrtému místu ve štafetových bězích. Zkrátka, málokdo z nás si nechal závod v takřka domácím ostravském prostředí ujít. Ti, kteří neběželi, stejně úspěšně fandili (Majda, Soňa, Tobík, taťka, Dan, Pokytým). I vám všem patří velké díky! Nejspíš je tak patrné, že jsme byli (jak už je v podstatě zvykem) vidět všude (a snad i slyšet) :-).
Podmínky pro běh byly téměř ideální, ač to tak zprvu vůbec nevypadalo. V noci mě vytrhly ze spánku kapičky deště bušící do střešního okna, silný fichr mi moc chutě do závodu taky nepřidal. Budík málem ráno nepřežil. Nicméně jsem se nenechala odradit, touha reprezentovat VZS byla větší! A tak jsem s dostatečným předstihem, těsně před devátou, s Deni stepovala před stánkem s prezentací. Přiznávám, času na přípravu a důkladné probrání všech detailů bylo víc než dost, start se navíc z původních 10:00 posunul zhruba o 15 min. Ale jak už to tak u mě bývá, taktika mého běhu zůstala nakonec neprobraná a mě nezbývalo, než letět za sprintujícím davem.
Všichni zas vystartovali rychlostí blesku, nestačila jsem zírat. Kmitala jsem nožkami, co to dalo, abych Berďovi, s nímž jsem celou dobu běžela bok po boku, stačila. Nakonec jsme si stačili navzájem :-), do cíle jsme totiž dospritovali v na setinu shodném čase s osobáčky s hodnotou 1:36:57. Deni nás už 6 minut vyhlížela, osobáčkem v čase 1:30:57 totiž rozbíhala našemu Honzíkovi první půlku maratonské štreky. Vzhledem k tomu, že Honza finišoval taky v osobáčku v čase 3:10:03, Deni se asi opravdu neflákala ;-).
Ale náš úplně první borec maratonec, který přeťal pomyslnou cílovou pásku, byl Wiatr s nádherným dech-beroucím časem 3:00:33! Poky se taky nenechal zahanbit a svůj první maraton zakončil skvělým časem 3:14:02! Chápete je? Já teda ne :-D. Jediná naše odvážná borkyně maratonkyně Lenia doběhla do cíle s úsměvem :-). Navíc taky v osobáčku v čase 03:31:23. O pár minutek později v čase 03:37:31 finišoval náš Keňan :-).  
A teď borec na konec!!! :-D
Může se zdát, že již bylo vše zmíněno, ale není tomu tak ;-). Všechny ženské ozdoby týmu startující za VZS si totiž kromě osobáčků vyběhaly taky umístění na bedně! Deni se stala absolutní vítězkou půlmaratonu, já jsem v absolutním pořadí obsadila třetí stupínek, v kategorii jsem se umístila hned za sestrou, tak jsem měla dokonce možnost vystoupit na chvíli i o kousek výš ;-). Lenia si odnesla nádherný pohár za třetí místo v absolutním pořadí a druhé v kategorii v maratonské vzdálenosti :-). Radost jsme měly všechny tři obrovskou!
Vlastní pocity nepřekonatelné, trasa skrz Bělský les mi přišla nádherná… Byla hodně různorodá, možná i díky tomu neskutečně rychle ubíhala. Vůbec by mi vlastně nevadilo, kdyby se závod v tomto teritoriu stal každoroční tradicí ;-). A jaké dojmy máte vy? :-)


Maraton                            Půlmaraton                  Štafeta
Wiatr 3:00:33                    Deni 1:30:57                Gymnázium Ostrava-Hrabůvka 3:08:39
Honza 3:10:03                   Ivon 1:36:57                FNO-Fyzio team 3:38:46
Poky 3:14:02                     Berďa 1:36:57
Lenia 3:31:23
Keňan 3:37:31

23 komentářů:

  1. Ivon to napsala moc hezky. Byl to moc pěkný běžecky strávený den s přáteli v úžasné atmosféře. Já jsem se nakonec rozhodl běžet půlmaraton s jasnou taktikou udržet se, co nejdéle Ivon, a třeba se konečně dostat pod mnou nikdy nepokořenou hranici 1:40:00. A ono se to nakonec podařilo! S Ivon jsme se skvěle podporovali celý závod a v euforii jsme doběhli až do cíle. Ivon, díky. Můj osobák je hodně tvá práce :-) No a samozřejmě gratuluji úžasné Denči a Leni a naprosto neuvěřitelným Wiatrovi, Honzovi a Pokymu i statečně bojujicímu Martinovi. Kterému možná maraton úplně nevyšel, jak by si přál, ale vybojoval čas, který mu já mohu jen závidět! No a účast Kači a Boba na štafetě byla též super. A pro mne obrovské plus byla i výborná podpora fanoušků, naprosto úžasné domácí prostředí a fakt dobrá organizace závodu. Pokud bude příští rok tenhle podnik zase v Běláku, budu moc rád. Tak tohle jsou mé dojmy.

    Berďa

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojte všichni. až dnes ráno jsem v klidu prostudovala veškeré výsledky a časy. Všem obrovská gratulace. Půlmaratónci se opravdu vytáhli a výkony Wiatra,Stoši a Pokyho obdivuhodné. Martinovi já děkuji za povzbuzení do posledního kola a všem moc děkuji za úžasné povzbuzování na občerstvovačce. Byli jste skvělí. Po smršti závodů ( Slezský maraton, Kubánov, B7, E.Zátopek ) velká spokojenost. Celý náš včerejší den uzavřeli mé děti. Dcera vyhrála taneční soutěž a syn v derby Vítkovice Pepino ve florbale 6:2 se blýskl 2 góly a 2 asistencemi. Takže večer víno teklo proudem.
    Ivon, moc pěkně napsané. Lenia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, gratuluje tedy i dětem, jsou fakt dobří a věřím, že jim to dlouho vydrží. Stoša

      Vymazat
    2. Tak to jste měli fakt skvělý den! Gratuluji! :-) Berďa

      Vymazat
  3. Ja jsem jiz tradicne (bohuzel) v terminu OM marod. :( Sice jsem pocital se stafetou, ale ve ctvrtek a v patek jsem se necitil vubec dobre. Snad nadmerny spanek a Kacenciny mediciny zpusobily, ze jsem se v sobotu rano necitil tak mizerne, i kdyz jako zdravy jsem si nepripadal. Stal jsem pred rozhodnutim bezet ve stafetach nebo jen povzbuzovat. Pocity byly smisene, ale nakonec jsem podlehl volani nasi skolni stafety a vybehl na jeji druhy usek. Od zacatku jsem citil, ze to neni ono. Presto se mi do kopce k "muchomurce" bezelo mnohem lepe, nez sebeh zpatky na start. Mimochodem nekdo hlasil, ze prevyseni jednoho okruhu bylo cca 50 m, me Polary ukazovaly 30 m. Pri zdolavani trate se mi hlavou honily myslenky, jak mohou Ti maratonci/pulmaratonci bezet tak rychle?! A to jsem netusil, ze budou mit vsichni nasi (asi krome Kenana) osobacky! Nekteri po B7 a Zatopkovi - klobouk dolu DAMY a PANOVE!!! Muj cas na stafete 22:07 sice neni kdo vi co, ale na to, ze jsem "rymeckoval" a mam za posledni 4 mesice nabehano cca 180 km, to nebylo vubec spatne. Pravdepodobne i lepsi nez na prazdninove petce! :) A nakonec me potesili i poradatele. Nase stafeta skoncila o 40 sekund bramborova, ale presto nas vyhlasili! Takze i ve stafete melo pri vyhlasovani VZS zastoupeni, byt tesne pod bednou! ;) BOBika

    OdpovědětVymazat
  4. Výborný článek, Ivon! Já bych také rád vyzdvihl hlavně podporu a fandění všech ostatních členů a kamarádů podél trati, kteří tomu dodali opravdu báječnou atmosféru. Hodně mi pomáhal pitný servis od Poky teamu, takže děkuji mamce i dceři. Bobika, Berďovka, Luděk i Dan s rodinou taky dobře povzbudili. V posledním kole mi šla naproti i Renča s Filípkem a její segra s dětmi, což bylo taky super. A v prostoru za cílem ta mexická vlna v režii Bobika a půlmaratonkyň, ta mě hnala do posledního kola, bylo to bombovní. Rád bych si to zaběhl v Bělském lese i příští rok, ale předpokládám, že na řadě jsou opět Komenského sady a centrum města.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se tímto omlouvám Bobikovi, že jsem jej na trati přehlédla! Do článečku jsem tě doplnila :-). ivon

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je v poho - jsme byli totiz vzajemne tak rychli, ze to nase ocka (resp. mozek) nestihla postrehnout. :D

      Vymazat
  7. VZS = bezva stránky, bezva lidi, gratulace všem k osobákům. r.b.

    OdpovědětVymazat
  8. Byl to moc hezký den, počasí vyšlo parádně, mírně chladněji, polojasno, ale i příjemná minutková dešťová přeháňka ;) Běželo se hezky, podpora kolem celé trati byla neuvěřitelná, prostě závod na "domácí" půdě :) A ani bych nevěřila, že cílovou rovinkou prosvištím tak brzo :) tak doufám, že trasa měla opravdu regulérní půlmaratonskou a maratonskou délku.
    Ségra najs článeček! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Všem velká gratulace k předvedeným výkonům. Zvlášť před holkama smekám. Časy a umístění prostě exelentní.
    S mým výkonem jsem byl spokojen 5 kol, kdy jsem běžel s Wiatrem a docela to šlo. Cílem bylo zkusit pokořit hranici 3 hodin.V šestém jsem už spomalil, ale pořád ještě dobrý. V sedmém při zjištění, že tři hodiny jsou ztracené, jsem to zabalil i v hlavě a snažil se dokončit, aby to co nejméně bolelo. Osmé kolo jsem již víceméně prochodil a nějak se dobelhal do cíle. Po závodě převládalo zklamání. S odstupem 1 dne i po přečtení pěkného článku od Ivon a vašich komentářů jsem si uvědomil, že ten můj čas na první maraton není zase tak špatný. Aspoň s Wiatrem a teď už i se Stošou máme motivaci pro následující maratony - pokořit 3 hodiny.
    Poky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, mit v tymu tri borce pod 3:00, to uz bude znamka prvotridni kvality!!! :D Mimochodem chlapi zustali v kategoriich jen krucek od medailovych pozic (4., 5., 5. misto)!

      Vymazat
    2. Zdar Poky, vůbec nemusíš být zklamaný, já svůj první maraton přesně před pěti lety vzdal na 26km, což tenkrát taky bylo asi těch pět kol. Tys to dobojoval až do konce, takže máš být na co hrdý. Zpětně mě napadá, žes mohl vyrazit lehce pomaleji, možná bychom pak v šestém kole měli pěkný tandem a potáhli bychom se. A další věc mě napadla, že je škoda, že ti nevyšel Jesenický M. Kopce dávají respekt k rychlosti a je více času na rozložení celkových sil. Pokud jde o OM, taky jsem v posledních dvou kolech zpomaloval, ale fungovala hlava, motivace, euforie, věděl jsem, že celkové síly ještě těch 50min. mám, hlavně udržet tempo a měl jsem i štěstí, že se mi nehlásily křeče v zadních stehnech. Ty mě totiž dokážou zastavit na místě.
      Bylo by krásné to za rok bouchnout všichni tři pod tři a určitě na to budeme mít.
      Stoša

      Vymazat
  10. Gratuluju všem!! Úžasné výkony a časy. Nejvíc mě fascinovala Lenia, která se pořád smála a Stoša, který běžěl s takovou lehkostí i poslední kilometry, že vypadal, jako by zrovna vyběhl po řádném odpočinku nabitý energí.
    Majda

    OdpovědětVymazat
  11. Jako jediný, kdo v sobotu běžel bez osobáku a v těžké krizi, se hluboce skláním před výkony ostatních, samozřejmě obzvlášť hluboká poklona patří všem dívkám. A moc pěkný článek. Díky. Martin
    P.S. Poky, žádné zklamání si nepřipouštěj. Takový nádherný čas při maratonské premiéře! Co bych za takový dal!!! Ta tříhodinová hranice padne brzo a počítám, že půjdeš hluboko pod ní!

    OdpovědětVymazat
  12. Ivon kráásně jsi to napsala, krásně jste to zaběhli a jak jsem slyšel, tak euforie z Vás číši a číšila, aby ne ;-). Marťas tvůj "krizový" čas bych chtěl mít taky v krizi tak solidní. Ivon mi dokonce podala i verbální informace z trati v době kdy Wiater přeťal cílovou pásku. Já jsem v tom čase vybíhal (http://www.sports-tracker.com/#/workout/dudikov/3acjmg82nauia5do) na nejvyšší horu Beskyd abych si, alespoň trochu užil ten den jako vy :-). Už se těším za tři týdny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejvyšší hora Beskyd je Babí hora. Opravdu jsi tam běžel? :-D Berďa

      Vymazat
  13. parádička, gratulace všem, poky nevěš hlavu, letos máš super sezónu. Fík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Fíku, je vidět, že máš přehled a vyznáš se :-). Poky

      Vymazat
  14. Myslím, že sobotní dopoledne bylo perfektně využité, všichni jsme si dali pěkně do těla a duševně jsme zrelaxovali. Výsledky nejsou až tak důležité (i když byly super) :-). Asi brzy upravíme Koudyho pozdrav na "tož kurde uberme", bo jinak už nebude kam se zlepšit:-).

    Wiatr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tož kurde do teho jdu, maraton už letos nechci ani vidět, a závodit půjdu asi až na Majkla! A pujdu si zaplavat a do sauny a s malým na kolo a na brusle a na skejt a polozit po stromech a na bolderovku.
      Stoša

      Vymazat