Lysohorský čtyřlístek

20. 7. 2013   Beskydy - Lysá Hora
69 km/3900 m



Tak konečně zase na startu další krásné akce. Však už taky bylo od dubna na čase! Jenže nadšení a subjektivní běžecká pohoda z dubna se kamsi vytratila, přece jen státnicový rok a následný shon si vybral svou daň.
Pátek odpoledne, už v práci mi padá hlava, jak se mi chce spát. No to bude ...  na bytě rychlé balení, v pět skáčeme do Rudova auta, následně nabíráme Jarka a ještě vyzvedáváme ségřiny nové inovejty na centrále PPL . Story s objednávkou a dopravou inovejtů je ale natolik obsáhlé a spletité, že se tomuto tématu raději vyhnu . Ivon vás určitě ráda sama zasvětí.
Fičíme do Visalají, ségra prošlapává nové fialové botky v Rudově autě, vypadá to, že v nich bude i spát, ale aspoň má obě stejné, že Koudy!
Dojíždíme opět parádně tak akorát, registračka, potkávačka, vybalovačka a společná pasta party! Tady už jsem fakt zralá zapíchnout to do postele, očka mi padají, ani se na sobotu mnoho netěším, raději bych jí celou prospala! A tak se jako první loučím, ségra sviští se mnou a usínám po nachystání věcí vlastně okamžitě, zatímco ostatní to ještě rozjíždějí a dávají po pivku a vínečku.
Budíček před šestou, no muka to jsou, ale pomalu zase načerpávám tu atmosféru běžeckou! Snídaně super, kafíčko, čajíček, pečivo, tady se nám to ještě směje . Ještě číslo na triko, baťůžek na záda a valíme na start. Poslouchám hlavně hudbu, čerpám endorfiny a úsměvy, vím, že pak jich už bude jen méně a méně.  Přesto jsem se ségrou decentně rozpačitá, obě nepočítáme vzhedem k tréninkovému výpadku s ničím, cílem je nepřepálit a jít si svoje. Tomu samozřejmě odpovídal i můj odhad na čas našeho dokončení – 12:05:00. Parametry odpovídající ¾ B7 -  69 km, 3900 m převýšení byly prostě šílené! Přesto, nebo právě možná proto jsme opět tvořili četný běžecký houf s devíti masochisty  – Berďa, BOBika, Deni, Fido, Ivon, Jarek, Lenia, Martin a Ruda.

7:00 jedééém! Běžím si na pohodu, první lístek si naprosto užívám, oblast Bílého Kříže vůbec neznám, tak se aspoň kochám . Uteče to jako voda, poprvé na Lysé, trochu se bojím, že jsem to přece jen přepískla s letními kraťásky a tričkem s krátkým rukávem, všude mlha a chladno. Hážu na sebe druhé tričko, doplňuji ionťák, cpu se tatrankami a tak aspoň pokecám s Alicí na občerstvovačce, až mě musí vyhánět . Lucka prosviští kolem mě, to už je na občerstvovačce i Jarek a ségra, která to valí kkusek za náma. Od té doby se držím s Jarkem, tempo má parádní, tak si mám zase s kým povídat . Je to fajn, gentlemansky mi vždy nabídne podržení hůlek, zatímco se snažím vytáhnout ionťák...  Prostě super parťák!

Seběh do Krásné nehrotíme, jdeme si svoje, přece jen nemáme ještě ani jeden lístek a sil je třeba pošetřit do  druhého stoupání na Lysou. Taktika tedy výborná, do kopce to docela fičíme, i když našich slov razantně ubívá. Opět na občerstvovačce, tentokrát se cpu melounem a teprve tady se začíná projevovat postupující únava. Těžký seběh klasicky lysacupisticky Mazákem a běh k Šanci a odtud zase do toho kopce. Tady asi mám trochu krizi, ale nadopuji se gelem a za chvíli to je zase fajn. Nahoře opět a znovu meloun, není lepšího občerstvení ...
A zase ten seběh ... tady už trochu trpím, pravý zevní kotník se ozývá, míjíme hang, celé údolí obtáčíme po zelené. Je už pořádné horko, čeká nás poslední výplaz a tak hážu kšiltovku u korýtka do vody a trochu se chladím. Do kopce to přece jen ještě stále jde, i když už mám co dělat, abych stíhala nožkama kmitat stejně rychle jako Jarek. Nahoře ani není tolik radosti, vím, že se kotník při seběhu ozve a ozve se hodně a že mě teda čeká to nejhorší, dlouhý seběh do Visalají. Jarek fičí dolů rychleji, nakonec se tam nějak doklopýtávám i já, 3,5 km před cíle potkávám taťku, povzbudí mě to, vím, že to mám za pár ... přesto odpočítám snad každý metr ... 200 m do cíle, poslední kopeček, 100m do cíle, slyším Hudyho a probíhám modrým koberečkem. Skoro jako při předávání Oscarů Hážu tedy úsměv i pro fotografy . Mám radost obrovskou, utíkám hned za Jarkem, poděkovat svému parťákovi!
Čas 9:31:12, naprostá spokojenost. Jarek už je pár minutek v cíle (9:28:42), Ivon přibíhá cca za 35 minut (10:06:31). Mířím konečně do sprchy, tříská se mnou zima a těším se na večerní relax.
Odhadem našich časů jsem se netrefila, ale stejně tak nám nevěřili dle odhadu času ani jiní, že BOBika!!! Ségru podcenit o více než dvě hodiny??? Když už budeš příště kafrat, tak se koukni nejdříve na svůj tip!
Vyhlašování je už je takovou třešničkou na dortu, se ségrou si podělíme první dvě místa, Lenia naprosto ovládla kategorii zralých žen (10:48:38),  bereme tedy tři placky . Sedíme do noci, slavíme, kecáme, po delší době si opravdu užívám parádní víkend!

Největší uznání proto patří Luďovi a všem organizátorům. Už teď se těším na druhý ročník, asi jen Lysacup má stejně úžasnou atmosféru a kouzlo jako Lysohorský čtyřlístek. DĚKUJEME!
Výsledky 

1. Standa Najvert 7:34:50

21. Jarek 9:28:42
24 (1). Deni 9:31:12
36 (2). Ivon: 10:06:31
43 (4). Lenia 10:48:38
52. Ruda 11:17:47
67. Martin 11:46:52
82. Fido 12:40:57
92. Berďa 13:12:27

8 komentářů:

  1. Moc pěkně jsi to, Deni, napsala. A u tipů se musím též červenat. Většinu jsem pěkně podcenil a nejvíce Ivon. :-( Holt jsem to špatně spočítal. :-D A jinak se připojuji s díky Luďovi, Liborovi a dalším organizátorům. Bylo to skvělé!!! I když já toho měl docela plné kecky. :-) No, a našim holkám znovu gratuluji. Ještě, že vás máme!

    Berďa

    OdpovědětVymazat
  2. ja všem gratuluji, hlavně holkám... a smekám! jste úžasní, pro mně jsou takové běhy prozatím uplná sci-fi, nikola

    OdpovědětVymazat
  3. Prosímtě Deni a co je to ten hang :-), já to vážně nevím!!! :-) Lenkačlenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi ještě neběžela lysacup etapu Bezruč?!?!? No tak po ničem nepátrej, přijeď na LC Bezruč až bude a už nikdy nevynecháš. Jako já. Stoša

      Vymazat
  4. Výborné čtení Deni! Budu muset vyzpovídat Ivon jaké že je to story o Inovech. Stoša.

    OdpovědětVymazat
  5. Supr článeček Deni. Já ještě jednou všem gratulace. Všichni jsme podali velmi dobré výkony a holkám skláním poklonu. Pěkný závod, organizace opravdu na jedničku a výborná parta lidí. Lenia

    OdpovědětVymazat
  6. Naše tři ultramaratonky nezůstaly nic dlužné své pověsti a velmi dobře reprezentovaly VZS - klaním se až na zem. Deni díky za společnost, bo ani jsme si nevšiml, a už byl poslední seběh. Pořád bylo naco koukat, v těch horách :-).
    Ruda a Marťas si vyzkoušeli, čemuže se to upsali za necelé dva měsíce :-). Lepší vědět, že tam (B7) můžu umřít, než si naivně myslet, že to přežiji :-)))). Prostě víš , do čeho jdeš :-))).
    Fajná akce, díky Luďovi a všem kdo se podíleli, díííík :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Holky, jste neuvěřitelné!!! Dali jste těm našim chlapům pěkně na frak!:-) Gratulace!!! Kač

    OdpovědětVymazat