LC Šance - Cenný skalp

Týden se nám již již přehoupl do druhé poloviny a já po celou tuto dobu nosím v hlavě myšlenku na napsání krátkého příspěvku. Nejsem žádný pisálek typu El prezidenta, který je za všech okolností vtipný nebo skromně, cíle a sebevědomého Stoši, z kterého slovní obraty a popisy jednotnivých běžeckých prožitků vypadávají samy. Poté, co již celá naše domácnoct uhlehla do postýlek, usedám za jemného pochroupkávání ke klávesnici, odkud vám přiblížím 1.etapu roku 2014 mýma očima.

Jako již mnohokrát i na tuto etapu si rezervuji místo u Rudy v autě a cestou k vodní nádrži Šance nám dělají společnost kamarádky Majdy a sama týmová 1ka-3ka Stoša. Cestou stihneme probrat klasické předzávodní témata o tom, jak se kdo cítí, co kdo všechno předešlé dny dělal a nedělal a jaké to asi dneska bude.Po zaparkování se zdravíme s ostatníma členama VZS a známýma. Lehký předklus a poté už každý sám za sebe připraven ve startovním hloučku.
Je to již nějakou dobu, co jsem tuto etapu absolvoval. Loňské jsem obě vynechal, předloňskou jsem běžel pouze tu v první půli. Věděl jsem, co mě zhruba čeká, ale není nad opravdové pocity v průběhu. Za ustavičného boje těla a mozku, překonávám první prudké stoupání a společně s dalšíma, ukrajuji několik stovek metů mírně stoupavěklesající úsek. Přesně v těchto částech jde vidět, kdo je ortodoxní běžec a kdo cyklista. Držím se zhruba okolo 60 místa a pomalu, místečko po místečku se posouvám dopředu. Již při překonávání druhého prudkého úseku, si uvědomuji, že je tato etapa opravdu jiná, plná kontrastů. Dlouhé, táhlé, nekončící! Jako vztyčného bodu si před sebou všímám Petra Škrabánka. Ještě v loni jsem kroutil hlavou nad jeho výkony a nechápal jsem, jak je možné v tomto věku dosahovat takových výsledků. Letos, nevím přesně jakým způsobem se mi to podařilo (kyslíkový stan ani erytropoetin doma běžně nemívám), jsem se v předešlých etapách přiblížil doslova na „dostřel“ k tomuto borci. Ješte není konec a Petr přede mnou, říkám si. Lehký, mírně stoupající traverz po místama rozbředlém sněhu a náběh do kamenítých serpentýnek náš vzdálenostní rozdíl minimalizuje. V momentě před sebou registruji ještě dalšího běžce. Bez dresu a bundy se Honza poznává těžko! Další kroucení hlavou mé osoby, když jdu před oba borce a po náběhu na silnici za mnou není nikdo z nich.
Nechci se rouhat a proto můžu otevřeně řící: Již nemám motivaci dále běhat! Mě už to stačí! Kam se dále posouvat? Vždyť by to bylo nekonečné. Svůj cíl jsem si splnil v jeden den. Jak jsem začátkem seriálu některým předem avizoval, že napíšu článek, až získám cenný skalp našeho oddílového borce, tohoto okamžíku plním, co jsem slíbil. Smekám před ním. Již několikátý rok, čtyři zimní měsíce, každý víkend a to vše ve skvělé formě. Ostatně smekám před všema, kteří tuto náročnou etapu zvládli.
Na druhou stranu, když se tak zamyslím, bylo by asi sobecké nenechat se od jiných porazit a proto si to přeci jen s tím koncem ještě rozmyslím a budu se těšit na příště. Na další nové příběhy.

Ať Vám to všem běhá a kurde přidejte!


21. Pokorný Radim
40. Hrubý Daniel
47. Stoszek Jan
79. Wojtyla Jaromír
121. Munk Rudolf
123. Doležal Filip
166. Kotek Martin
192. Hájková Lenka
219. Beremlijski Petr
220. Chromiaková Pavla
229. Fajkus Tomáš
255. Janko Dalibor
272. Schwarzová Petra
294. Wágnerová Lenka

14 komentářů:

  1. Dane, gratuluju k perfektnímu umístění!!! A díky za krásný a čtivý článek! Piš klidně častěji ;-)
    ivon

    OdpovědětVymazat
  2. Ty vole, tu je snad každý spisovatel :-). Já jsem si slíbil, po tom co někteří intelektuálové "jeli" kdysi do Jaryna, že tu nikdy nic nenapíši. Trochu jsem vyměkl a do komentářů nějaký rádoby vtipný ohlas vložím. Měknu dále a celý článek bude!!! Ale až v některé etapě skočím na bednu, což je asi tak pravděpodobné, jako že Stoša přestane běhat :-))). Proto klídek.
    Jinak Dane gratulace k článku a k umístění v poslední etapě z Mazáku. Jdeš pěkně postupně nahoru. Akorát ten článek je moc slušný. Čekal jsem něco ve stylu "konečně jsem ho oskalpoval jako čerokézskou děv...:-). V cíli popisované etapy jsi si to užíval více a ostřejšími slovy :-).
    Poky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím na Tobě Poky, dle komentářů, jak rád bys psal, jak rád bys nám tady toho tolik sdělil. Nečekej na bednu, čekáme na článek!!!
      Jo a s Tou bednou a článkem Tě bereme za slovo! :-)

      Vymazat
  3. Super Dane, parádní článek. Jen piš! :-) A, Poky, my víme, že už články píšeš jinam. Tak je na čase něco napsat i tady! :-D
    Berďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Máme vlastní tajné zdroje!!! Takže příští etapa = tvoje zdejší literární prvotina? :)))
      deni

      Vymazat
    2. Koudy: tak radši bych po nějakém milionáři něco zdědil. A spolu se známe tak dlouho, že se můžeme brát skoro za všechno :-))).
      Berďa: tak to je trochu podpásovka. Je mi jasné odkud vítr vane. Ty ženské jsou tak ukecané, ale přesto je mám rád. Stejně všechno zapřu.
      Deni: mám tě rád a kvůli tobě slevím na top 5, moje poslední slovo. Doufám, že to nečte Miro nebo je aspoň tolerantní. Jinak bych už nemusel stihnout nic :-).
      Howh, domluvil jsem.
      Poky

      Vymazat
    3. čau Poky , jasné že Vaše stránky čítam :-)))) ale buď v klidu :D a teším sa na tovj článok z etapy ,ak ti to píše tak ako behá tak už aby to bolo :-)

      Vymazat
    4. Čus Miro, že tu čítaš to já přece vím :-). Moc díky za uklidnění :D. Ať se daří a tleskám Ti za tvůj nadhled.
      Poky

      Vymazat
  4. Dane, co bys končil. Bude to pořád lepší a lepší a lepší :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem se fakt lekl, že s tím ten Dan chce skončit! Napínal mě do posledního řádku. A tak to ma byt! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezky, Dane. Nezbývá než gratulovat k pěknému vzestupu. Už jsi to avizoval na Silvestra a je tedy repete. Pokračuj dál. Tobě i Tvé rodince přeji stálé zdraví. A díky za pochvalu.
    Petr Š.

    OdpovědětVymazat
  7. Fajný článek, to předbíhání jsi popsal výstižně, já se na etapě šance vždycky celkem trápím, takže jsem se ani nedivil jak jsem dopadl. Jsem hrozně rád, že je nás teď v popředí o jednoho víc a že se můžeme na tebe spolehnout. Však již bylo na čase. Abys běhal své možnosti a víc. Asi sis dlouho nedal srovnání soupeřů? Již v ročníku 2009 jsi měl dvě etapy navrch. 2010 jsi vynechal uplně. 2011 to bylo 2:1 v můj prospěch. 2012 zase 8:2 pro tebe. 2013 pro změnu 9:2 pro mě a letos vedu 6:2 což doufám, ještě zvrátíš!!! Musíš ale kurde přydat. Celkovou bilanci máme 19:15 pro mě, ale asi je to jen otazka času, no ni???
    Samozřejmě budu makat co to dá, protože vo tom to je.
    Stoša

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné, moc hezky se to čte. Jen tak dál. Martin

    OdpovědětVymazat
  9. Dane před tvou výkonností, teď musím smeknout a nezbývá mi, než se na tebe dívat jen zezadu :-).

    OdpovědětVymazat