17. a závěrečná etapa RAJSKÁ

       Poslední etapa ročníku 2014 se konala v sobotu 22.2. a ani tato nás bohužel nepřekvapila přívalem sněhu. Slabší zimy jsme již v předešlých letech zažili, jenže takový nedostatek sněhu v Beskydech a hlavně na Lysé snad nepamatuji. Abych byl však i pozitivní, tak musím uznat, že smogových dnů bylo méně a sluníčka na vrcholu při jednotlivých etapách zase více. Já jsem ovšem docela sněhový typ, sníh mi chyběl a pocítil jsem to i ve výsledcích.
       Letošní závěr jsem měl cíl běžet s elitou, ale opět jsem se nedostal v žádné etapě do první dvanáctky. Tam se dostal pouze Poky, který letos podával skvělé, vyrovnané výkony, kromě jediného výpadku právě z Rajské. Každopádně byl celý ročník nespornou týmovou jedničkou. Další soutěž, kterou jsme letos hlavně sledovali byl souboj týmů. Od počátku jsme se s VZS drželi v první pětce a velmi dlouho to vypadalo, že vybojujeme naše nejlepší umístění v historii LC. To se ovšem změnilo po předposlední etapě z hráze Šance, kdy nás docvakli kvalitní, mladí borci z vinotéky u Karla. Takže jsme obhájili pouze loňské 6.místo v týmech, což je vlastně velmi slušný výkon při té obrovské konkurenci. Může nás aspoň trochu těšit, že jsme byli nejpočetnějším týmem a to v každé jednotlivé etapě. Za celý ročník jsme udělali 235 startů. Druhý X-trail Orlová měl jen 152 startů. 
       Jako obvykle byl start v 10:00 a vpřed vyrazila největší skupina běžců bez hendikepů. Pak jsme následovali my Béčkaři s 2,5 minutovým mankem. Nakonec s pěti minutovým zpožděním vyrazila elita. Já jsem se od začátku řídil hlavně aktuálním pocitem, abych nepřepálil. Velmi brzy, tuším ještě před korýtkem, jsem začal dobíhat první pomalíky. Běželo se mi docela zlehka a bez problému se dalo obíhat ostatní. Zajímavým momentem bylo, když mě doběhl Licháč. Tentokrát jsem se za ním udržel již skoro minutu a posunul jsme se o další cenné pozice vpřed. Až za větry mě pak předbíhá Petr Škrabánek. Donutil mě alespoň udržet závěrečné tempo, protože se v celkovém pořadí spolu naháníme. Oba jsme letos absolvovali všechny etapy, tudíž se můžeme srovnávat v celkovém počtu bodů a dopadlo to velmi těsně. Byl jsem lepší jen o dva body. Do cíle jsem dorazil v lepší pohodě než jindy. Nebyl jsem tak zničený a dokonce jsem tušil osobák. Posléze jsem si vypočetl čistý čas 45:12, takže vylepšený osobní rekord o tři čtvrtě minuty. Spokojenost byla veliká. Naposled jsem si pohladil vrcholový bod a začal se těšit na pivko, polívku, saunu a závěrečnou akci.
       Při závěrečném vyhlášení v nově postavené hospodě Pod Borovou jsme posbírali některá cenná umístění. Poky obhájil výborné druhé místo v kategorii 40-49 let. Petra Schwarzová svou kategorii vyhrála. A naše dvojčátka vybojovala 2.(Deni) a 3.(Ivon) místo celkově v ženách. Takže obrovská gratulace všem na bedně i pod ní. Pak už jsme si všichni jen užívali všeobecné veselí, dobré jídlo i pití a skvěle jsme se pobavili u perfektní muziky. Po vydařené zimní připravě tedy přeji všem skvělou formu do nové sezóny a v listopadu zase na viděnou v seriálu Lysacupu.
       

11 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Stošo, díky za čtivý článek!!!
    A zaběhl jsi fakt skvěle, ten čas po odečtu je brutální, super zlepšení, navíc na těžkém terénu. Mě naopak etapa vůbec nesedla, ale to už tak někdy bývá :-). Poslední 2 týdny jsem díky únavě dávala volnější běžecký režim a tělo snažila zhýčkat vydatným spánkem, doufala jsem tak, že jsem se otřepala a že si poslední etapu pořádně užiju :-). Vybíhala jsem v první vlně a těšila se na předbíhající elitu. Nakonec mi byli ale všichni kolem celkem šumak :-D a chtěla jsem jediné - být už nahoře. Ledová hora už tak unavené slabé nožky celkem vyčerpala, trápení trvalo od první neasfaltových metrů až na samotný vrchol, ale poslední pípnutí stejně stálo za to!!!
    LC tak pro mě asi skončilo v pravou chvíli, bylo toho tak akorát, ale stejně jsem dnes taková "nesvá" a vzpomínám na předchozí náplň víkendů :-). Konečně jsem absolvovala větší počet etap (všechny kromě prvního startu od Šance), a pokaždé jsem se vracela s geniální náladou a s tím, že to stálo opět za to, a lepší program bych zkrátka nikdy vymyslet nemohla. Ještěže jste nás s Deni tehdy překecali, ať to aspoň zkusíme... :-) DÍKY ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ja som rád že ste ich ukecali na LC :-) u mňa majú títo dotyční minimálne po veľkom Becheri ...potom na nejakej akcii sa hláste.,lebo neviem ktorí ste to presne :-))

      Vymazat
    2. Já určitě ne. Já mám zásluhu jen na tom, že se holky při seběhu z první etapy ztratily. :-D

      Vymazat
    3. Milá Ivonko, někdy jsou mi všichni taky šumak a těším se jen na vrchol, udělat něžné píp Vlaďce do krabičky a jít na malinovku. Hlavně, že mám splněno a další etapu v řadě. A pak to příjde až doma: zase jsi udělal osobák na trati už po x-té, zase jsi předběhl borca na kterého sis nemyslel, už po x-té, zase jsi prostě překvapil sám sebe a bude si to stávat i po čtyřicítce. Lysá není jen nějaká běžecká zimní závislost a párkrát v létě. Lysá je určité celoroční duchovno a víra, kterou v životě hledáš.
      Já jsem rád, že jste konečně absolovali větší počet etap a poznali jste jak je to strašně chytlavé a vašnivé jet souvislou sérii a konečně mi můžete dát za pravdu, že nejsem jen nějaký závislák na počtu etap, ale že je to něco hlubšího zakořeněného někde uvnitř těla a že nás to prostě baví.
      Stoša

      Vymazat
    4. Baví, baví a vždycky bavit bude!!! :)

      Vymazat
    5. Fajné to bylo. Na jednu stranu škoda, že to skončilo, protože to byla každotýdenní super „sejšen“, na kterou si člověk lehce navykne, ale na druhou stranu bychom se toho přejedli a je třeba si i od toho „maratonu“ odpočinout. Každý si tam zažil vydařené i nevydařené starty, já jich měl celou sérií, těch nevydařených. Ty jsi Ivon dosáhla exklusivních výsledku – bedna, hezké umístění ve skokanech a poslední dva starty s únavou a přesto hodně vysoko ve výsledkové listině, takže jsi se zaslouženě, zařadila vysoko mezi skokany ;-).
      Medailistům všem gratuluji a klaním se, jste fakt dobří, pěkně jste prezentovali VZS. Díky všem za pěkné víkendy a za velmi vydařenou závěrečnou party.

      Vymazat
  3. Hezky jsi to napsal, Honzo. Jen bych doplnil, že s Jarkem jsme dnes Vlaďku našli na Pustevnách. Jen Luďu tam neměla a my neměli čipy.:-D Tak na podzim zase s čipem naviděnou. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj partyjo. Byli jste všichni skvělí a byly to parádní víkendy. Grartuluji všem za výkony a medailistům obzvlášť. Klobouk dolů. Lenia

    OdpovědětVymazat
  5. Tak polysacupová nostalgie ve mě ještě stále dřímá, přestože sněhu skoro nebylo, byla to opět díky LC krásně prožitá zima ...
    Na poslední etapu jsem se neskutečně těšila, nemohla jsem se dočkat té euforie, kdy opravdu dokončím lysacup, čtyř měsíční kolotoč neskutečně krásných výběhů, pouze s jedinou vynechanou etapou. Škoda té mé absence v prvním lednovém týdnu, bohužel práce musí mít asi občas přednost. Chtěla jsem si poslední etapu 100% užít a dát do ní všechno! Přestože rajskou na talíři fakt mé chuťové buňky moc nemusí, Rajskou pod nohami mé inovejty mají docela rády :) Etapa krásná, prudká, moje oblíbená! Možná proto jsem se od začátku během naprosto bavila. Že mě postupně dohánějí rychlíci z druhé vlny i kategorie elite mi spíše pomáhalo vytáhnout se trochu nahoru, aspoň o kousek protáhnout krok, zakousnout se do prudkého stoupání a prostě si to pořádně užívat!!! A tak až na výjimečné úseky celoběh, osobáček skoro o minutku, nádherný pocit po dokončení, nadšení, euforie, radost!!!
    Díky vám všem za parádní dny strávené s vámi!

    OdpovědětVymazat
  6. Stošo gratulace k osobáku. Osobně jsem se na těch ledových úsecích hodně potrápil, nakonec docela spokojenost hlavně s časem 43:20. Jinak LC byl fajn, ale stačilo, snad zase na podzim. Teď jsou na řadě jiné výzvy. I když je to "jen" sport a naštěstí mě baví i jiné aktivity :-))). Ale to neznamená, že polevím, právě naopak. Proto všem ať drží především zdraví.
    A Stošo makej, třeba budeš příští LC týmovou jedničkou ty.
    Poky

    OdpovědětVymazat