Ostravský maraton 2014 – poprvé na koloběžce



V sobotu 27.9.2014 startoval na Masarykově náměstí  53. ročník Ostravského maratonu. Rozhodla jsem se letos startovat na koloběžce.
Koloběžka mě začala lákat někdy na jaře. Četla jsem článek od Miloše Škorpila, který na ní projel Českou republiku a doporučuje ji jako doplněk k běhu. Když jsem po skoro 6ti letech „kulání  se doma“ (tak to nazývá Django:-)) nastoupila zpátky do práce, chtěla jsem si z prvních výplat pořídit něco smysluplného. Volba padla na koloběžku Kostka – děkuji ještě jednou Danovi, že mi ji tak rychle a levně zařídil!
Zatím toho moc naježděno nemám. V okolí máme spíše kopcovitý terén, takže si můžu užívat a relaxovat i při dlouhých sjezdech. Ze začátku bylo nejhorší naučit se střídat nohy za jízdy, jezdit do zatáček, po nerovnostech a prudkého kopce. Techniku jízdy stále piluju.
Koloběžky na maratonu letos startovaly poprvé, měl to být původně půlmaraton. Nakonec trať změnili bez udání důvodu na čtvrtmaraton. U prezentace se paní divila, odkud jsem se mezi známými tvářemi vzala, proto jsem pochopila, že koloběžkáři jsou jakási komunita. Trošku jsem znervózněla, bo jsem kolem sebe viděla samé namakané borce na různých strojích, od silniček po takové zvláštní malé koloběžky. Cítila jsem se mezi nimi jako vetřelec. Tak jsem se pokorně postavila úplně dozadu a očekávala start, který byl o pět minut dříve než u hlavního závodu. Dala jsem se do řeči s nějakým klukem – říkal, že ti nejlepší to pojedou za 20 min, dobří za 30 a že ani 40 není k zahození. Byla jsem až ledově klidná. Samozřejmě mi skoro celá ta banda ujela. Držela jsem se vzadu a jela si svým tempem, po 5 km jsem dokonce předjela jednu závodnici. Dojela jsem v čase 35:39 a bylo mi fajn.
Mé poznatky a dojmy:
- pokud si chcete oživit běžecký trénink, rozhodně doporučuji, je to zábava a docela makačka
- určitě si ještě někdy nějaký závod zkusím, klasický běh mi ale přijde více vzrušující :-) a vyvolává ve mně větší emoce
- chyběl mi kontakt s naší skvělou partičkou 30-40cátníků, připadala jsem si na tom stroji strašně opuštěná
- při koloběžkování budete tak trochu za exota, lidé vás budou zastavovat a dávat se vámi do řeči – čili je to velmi „kontaktní“ sport
Na závěr nesmím opomenout skvělé výsledky ostatních členů našeho týmu: Berďa a Martin se svými štafetami, Lenia s Dančou, Lenkačlenka s Robertem a Petra. Bohužel neexistuje skupinové foto :-(. Snad se letos tento závod všem líbil a byli spokojeni – já ano. Fajne počasí, spousta známých tváří a jako bonus jsem se po 19 letech setkala s mým profesorem chemie a matematiky z gymplu :-).


9 komentářů:

  1. Nikčo, koloběžky jsou super. Od dětství jsem jel poprvé letos o prázdninách a rozhodně ne naposled. Za exota mě lidi na sídlišti považují dávno, tak co. Závod by mě lákal taky. Ale běh je běh. Rozumím Tvému hodnocení. Fajn článek. Přeji Ti, že sis závod tak užila. Já si moc neužíval, spíš jsem to protrpěl, ale nakonec musím být spokojený. Výsledek odpovídá mým momentálním možnostem. Jenom Tě opravím- běžel jsem půlmaraton, štafetu si studenti z gymplu zvládli sami.
    Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Niki,je super to běhání proložit něčím jiným a s tou koloběžkou Ti to slušelo. Gratuluji. Lenia

    OdpovědětVymazat
  3. Niki, pro příště jsi naše královna Koloběžka I. :-) Štafeta se nám docela povedla a užil jsem si ji. Ale k závodu mám výhrad plno. I když připouštím, že ne vše, je vina pořadatelů, ale dost za to může totální nezájem města a kraje. Ostatně ten pán (hejtman Novák), který nad závodem převzal záštitu, se ani neukázal. :-( Berďa

    OdpovědětVymazat
  4. No vlastně?! Martine - promiň a díky za upřesnění :-) Ať se ti uzdravuje kotníček. Berďo máš pravdu - já jsem na startu zaregistrovala alespoň náměstka ostravského primátora Štěpánka...

    OdpovědětVymazat
  5. My ted trenujeme na (troj)kolobce s Tobikem - clovek ma nekdy co delat, aby mu stacil! ;)
    BOBika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidíš další dopněk běžeckého tréninku ..zdravím vás všechny do Š. nikša

      Vymazat
  6. Škoda, že jsi Niki neřekla, Medvítka je velký koloběžkář ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. MEDVÍDKA?! Kecáš?! Po bitvě je každý generál :-) Ty vždycky, že jsem neřekla, musíš sledovat starovní listiny, Jarku!

    OdpovědětVymazat
  8. Nikšo ty jsi drak. Já bych si na koloběžku netroufla :-)

    OdpovědětVymazat