Olomoucký půlmaraton - jaro končí, léto začíná

Včera se v Olomouci konal již šestý Olomoucký půlmaraton. Je to takový pěkný předěl jara a léta.Včera to byl předěl nejen astronomický. Přes den pršelo, chvílemi lilo, občas taky ne. Ale už v podvečer se projasnilo a udělalo se hezké předletní vedro. To já mám rád! :-D  Moc rád. :-D

Ale hezky popořádku. Tenhle rok se nás na Olomouckou půlku z naší partičky dvacátníků, třicátníků i čtyřicátníků vydalo pět - já, Pája, Fík, Petra a Filip. Já byl týden po třicetikilometrovém závodě kolem Králického Sněžníku a navíc po několikadenní konferenci, takže se mi nechtělo nikam, natož tak běžet, a věřil si tak na 1:45.  Pája byla jako vždy plná síly (mládí se nezapře :-)), a tak se chtěla chytnout chlápků s vlaječkami 1:30. Fík snad ani časový plán neměl, jen pořád opakoval, proč se hlásí na takové kokotiny. No a Filip s Petrou šli štafetu, moc toho neříkali, a hodně se soustředili.

Už cesta byla docela veselá. Probrali jsme nejnovější vědecké poznatky, které jsem získal na londýnské optimalizační konferenci, takže teď již všichni z našich běžců ví, jak udělat ještě lepší koule tak, aby se třely úplně optimálně, a taky jsme stále vzpomínali na Stošu (který ve stejný den absolvoval Ironmana) a vymysleli, že musíme udělat fakt pořádnou pařbu, na které zase vytáhnu počítač a platební kartu, a psychicky "slabší" kousky přihlásím na Ironmana. Osobně tipuji, že Míša bude snadná kořist, ale když se budu trochu snažit, tak přihlásím i našeho Velícího Pupkáče.



Pak už byla registrace a předzávodní hospoda, tento rok ovšem bez pohárů či šlehačky. Jen jsme dali nějaké kofoly a porovnali obsahy svých startovních tašek. Všichni měli totéž, jen já toho měl míň. Ale to už znám. No, a pak se šlo na start. Štafetu startoval Filip a šel do koridoru s Fíkem. Já zase šel o pár koridorů před ně s Pájou. Po startu se Pája zahákla za vodiče na čas 1:30 a tak se mi celkem rychle vzdalovala. Já běžel takové to klasické svoje - pravá noha v rotaci, švih rukou zkušeného stopaře, pak půl cyklu skoroběžce a pak zase ta rotace se švihem. Plán jsem neměl, chtěl jsem jít na těch 1:45 nebo tak nějak. Ale protože se mi běželo dobře a držel jsem tempo cca 4:45 na km a teprve po pěti kilometrech se na mě začala dotahovat dvojice vodičů na 1:40, tak jsem to trochu přehodnotil a dal si za cíl doběhnout před nimi. Kupodivu, i když až do osmi bylo vedro, tak jsem celý závod uběhl jen na houbičkách, nevzal jsem si jediný kelímek ani dlabanec. Aspoň jsem se zbytečně nezdržoval jídlem a pitím. :-D Jen na 10. km mi to trochu zpestřil podavač houbiček, který mi nejprve podával první houbičku, spadla mu, pak druhou, spadla mu zase. Ale uklidnil jsem ho, že jsem na to zvyklý, a vzal si houbičku raději ze země.

No, a nakonec moje časová optimalizace založená na tom, že jíst a pít bere zbytečně čas, skoro vyšla. Ke konci jsem sice už pěkně tuhl (holt třicítka v nohách z minulé soboty a k tomu nachozených 40 km v Londýně v týdnu udělaly svoje), ale i tak mě vodiči s praporky 1:40 předběhli až sto metrů před cílem a já to s nimi dorazil za 1:39:45. Páje se vodič na 1:30 úplně nelíbil, tak se na něj vykašlala a šla si zkušeně pro čas pod 1:35. Nakonec to zvládla ve svém osobním rekordu za 1:34:58 jako 27. žena a 20. mezi mladými holkami. Fík přežil i tuto kokotinu. A do cíle vpadl v čase 1:55:34. No, a naše štafeta ve složení Filip-Petra to dala za 1:50:35.

Pak už bylo jen pozávodní předávání medailí, občerstvení apod. Jen nevím, co jsem včera pořadatelům provedl, protože v cíli mi strčili do ruky tašku se dvěma matonkami, a když jsem po chvíli zkoumal, proč mám mokrá stehna, tak jsem zjistil, že jedna flaška je prasklá, taška je plná vody a čůrkem mi skrápí nohy.

Ale jinak to byl fajn den. A protože všichni chceme být jako naše jednička Stoša, který dokáže tolik věcí, tak jsem si večer ještě naplánoval, že v neděli vyběhnu na Lysou. Ale to už je jiný příběh...

Výsledky

13 komentářů:

  1. Velmi povedene cteni! :D
    BOBika

    OdpovědětVymazat
  2. Sranda cteni na dobrou noc :) Kac

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek a parádní výkony :-) Majda

    OdpovědětVymazat
  4. Berďo, ty mě bavíš :-)...ty musíš ty komické situace něčím přitahovat, to není možné...nikola

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé, vtipné čtení, super výkony, Fík je můj favorit, máme naprosto stejné předzávodní pocity :-) :-) A notebook prosím na večírcích nevytahovat, hlavně ne ve spojitosti s Ironmanen, v pátek ve škole jsem měla jediné štěstí, že Keňan a Kuldan odešli brzo a nikdo jiný tam nápady na přihlašování na závody nemá, holt jiný oddíl :-) :-) Gratulace všem, Páji za osobák obzvlášť, a celé posádce auta dík, že si vyslechli Berďovu optimalizační teorii o koulích a už s ní snad dá pokoj a nebudeme ji muset poslouchat celé Slovensko na kolech :-) :-) Ale jinak fakt dost dobré časy. Ale neměl s vámi být i Jarynek??? Nebo už má za sebe dvojníka, co to běhá za 1:51????? A Berďa se nechlubí, že ho předběhl???? záhada skoro detektivní :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarek je muž mnoha tváří. V sobotu měl například blonďaté vlasy a dlouhé nohy. :-D

      Vymazat
  6. Takže Pavla týmová jednička Olomooca - gartuluji dalšímu posunu k magické 30ce. Berďa super. Protože ty máš povolání, které je vlastně takový jeden velký, nikdy nekončíci mejdan – rauty, večírky, „konference“, recepce a přitom hubneš a zkracuješ časy :-D. Jj za mě již běhají jiní a jiné ;-).

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezké čtení a super časy :-) Oli

    OdpovědětVymazat
  8. Všem gratuluji , výkony přímo skvělé. A dát takovýto čas týden po Kraličáku.. super. Lenia

    OdpovědětVymazat
  9. :-)))) on si profesůrek v těch nestandardních situacích libuje. On je vyhledává, on je miluje. Tak jako optimalizované koule.
    Se těším, až zase někdy někdo někde vytáhne notebook! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásně napsaný...včetně optimalizovaného napětí...
    ..bylo to tam krásný
    Filip

    OdpovědětVymazat
  11. Prej Velící Pupkáč,Berďo se včil u čtení knihy Ultra a dál řežu jak u nějaké komedie.Děcka dali jste to všeci skvěle! Hele a na Ironmana se já URČITĚ NIKDY NEPŘIHLÁSÍM,ani po třech flaškách Bohemky 😊

    OdpovědětVymazat
  12. Super, velká gratulace všem. Doufám, že za rok poběžíte zase. Rád bych se přidal.

    OdpovědětVymazat