DRÁSAL 2011

V sobotu 2.7.2011 se konal již 18. ročník bikemaratonu Drásal, nejstaršího maratonu na horských kolech u nás. Dlóhé Drásal, to je 115 km přes Hostýnské vrchy s převýšením 3200 m. Loňská premiéra mě natolik vzala, že jsem neváhal a opět se přihlásil.

Zhruba týden před startem jsem se začal důkladně zajímat o počasí. Prvotní předpověď vypadala pozitivně, před víkendem se chystal jemný déšť – paráda, říkám si, alespoň se nebude prášit… Čtvrteční informace v médiích o lokálních záplavách v Bystřici pod Hostýnem a stržené vozovce mezi Brusným a Rusavou mě již poněkud zneklidnily. V pátek jsem střídavě plnil pracovní povinnosti, koukal z okna na neustávající déšť, bedlivě kontroloval weby s předpovědí počasí a pročítal diskuze, kde „zasvěcení“ radili, zda jet či nejet a proč. Veškeré tvrzení o tom, že vyrazit na trať plnou bláta je zdraví i kolu nebezpečné, mě jen utvrzovali v tom, že prostě vyrazit musím.

V pátek odpoledne déšť ustal a tak jsme vyrazili směr Holešov na prezentaci a poté směr Zlín na nocleh. Noční bubnování na římsu mě neodradilo a 7:45 jsem stál na startu. Ozval se startovní výstřel a bezmála 500 odvážlivců vyrazilo vstříc nástrahám Hostýnských vrchů. Průjezd Holešovem má skvělou atmosféru, spousta lidí v ulicích, mávají, povzbuzují, točí řehtačkama a různě skotačí, jen aby nám dodali odvahy. Po chvíli lidí ubývá a začíná se stoupat a stoupat a stoupat pak rychle klesat do Rusavy, kterou profrčíme za opětovného povzbuzování místních a opět nahoru a nahoru a nahoru, mineme Hostýn a pak zase rychle dolů do Chvalčova a zase nahoru a nahoru a nahoru na první občerstvovačku na Tesáku. Zde už to nebyla taková přehlídka pestrobarevných dresů jako na startu, většina závodníků už jela v hnědých barvách. Poté opět nahoru na Kelčský javorník ( nejvyšší bod trasy 858 m n. m. ) a zase dolů do Rajnochovic a zase nahoru, kdy za občerstvovačkou Lázy ( na Lázech, v Lázech, u Lázů ???? ) byl ten mazlavý, hnědý hnus natolik dotěrný a přítulný, že jsme raději volili příjemnější cestu bujným, smrkovým porostem. Pak to bylo opět několikrát nahoru, dolů až do Bystřičky. Na 56 km jsme byli téměř v polovině trati a byla zde možnost občerstvit nejen sebe, ale i řazení, které v té době již mírně protestovalo. Při pohledu na frontu ke kanystru s vodou jsem se rozhodl neztrácet čas a vyrazit dál za pískotu zadní brzdy a cvrlikání řetězu. Rovinatý, asfaltový úsek proti proudu řeky Bečvy byl celkem příjemný, po pár kilometrech následovala ostrá pravá a vzhůru do kopce. Na kopci jsem kolo svěřil pořadatelům, kteří můj stroj dokonale očistili a namazali, takže dalších pár kilometrů jsem jel „bez muziky“. Nicméně, zanedlouho další bahenní lázeň opět naladila duet zadní brzdy a řetězu, kterou přerušila občerstvovačka na Trojáku, cca 79 km ( možná občerstvovačky zmiňuji až moc často, ale ten chleba se sádlem a škvarkama byl prostě luxusní ). Po občerstvení následoval defekt zadního kola, sólo pro cvrlikající řetěz a nasledný duet cvrlikajícího řetězu s pískající přední ( pro změnu ) brzdou. K „odcházejícímu“ materiálu se přidaly také nohy, takže zbytek závodu jsem už trpěl….předposlední občerstvovačka Fryšták, poslední delší stoupání, pár vlnovek, sjezd do Dobratic, úspěšný únik pronásledovateli a vytoužený cíl….

V celkovém pořadí jsem obsadil druhé místo ( za skupinou 272. Závodníků ):-), v čase 8:48:03. Proti loňsku jsem si pohoršil o více jak 20 minut, snad vinou horších podmínek. Drásala jsem jel podruhé a tak nějak mi začíná přirůstat k srdci, trať, atmosféra, diváci kolem, zabezpečení pořadateli, všechno perfektní. Nakonec i to počasí ( v porovnání s pátkem a nedělí ), vyšlo ideálně.

Na závěr, díky Majdě, která mě, i přes mé hrdinské prohlášení – „Jak to nedám pod 8 hodin, tak jedu domů na kole.“, vzala autem domů ( ale příští rok to pod 8 dám ).

Ruda

po startu ještě všichni v čistém




po startu ještě všichni v čistém











v cíli už to bylo horší




10 komentářů:

  1. Pěěěěkně jsi to napsal !!! No škoda že jsem se nepřekecal, ale zase ta předstartovní "nepohoda" by mi dala vychutnat celý závod, podobně jak Pražský maratón. Příští rok se vynasnažím abych tě v tom nenechal a dýchal ti na záda jako Koudymu na rovinatých závodech.

    OdpovědětVymazat
  2. Tyyy jooo, to je tak sugestivně popsané, že mi začla pískat brzda a bolet nohy i když jsem seděl doma u compu! Gratuluju k tak výbornému umístění :-))). Koudy

    OdpovědětVymazat
  3. Velkááááá gratulace k bezvadnému výkonu!!! Jak to, že jsi nestartoval za VZS Ostrava!?:) Kača

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, klub už jsem doplnil ;-). Byl jsem zaregistrovaný delší dobu a nějak na to zapomněl.
    Ruda

    OdpovědětVymazat
  5. Smekám a gratuluju!!! ivon

    OdpovědětVymazat
  6. Fůůůj, ty jsi prase špinavé!

    OdpovědětVymazat
  7. Ale jak byla slečna dojatá, když mě viděla ....

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, na tom druhém snímku pláče a utírá si sopel do ruky! Ta je dojmů plná. Ale ty ji nějak přehlížíš... :-) Koudy

    OdpovědětVymazat
  9. Jak se tak dívám na to video, tak to vypadá, jako by chudák doma nedostal najíst a napít a tak musel jet na Drásala si to vynahradit :-) .....Majda

    OdpovědětVymazat
  10. To je jak country bufet, za jednu cenu jíš co hrdlo ráčí... no Majdo zamysli se, bo to na tebe nevrhá dobré světlo :-). Tak už vím proč ten Ruda nedá dopustit na Drásala :-))) - J

    OdpovědětVymazat